AHİLİK BALIKESİR’DE ANLATILDI

Öğr. Gör. Kâzım CEYLAN, Mezun Olduğu Necatibey Eğitim Fakültesinde “Bir Medeniyet Hareketi Olarak Ahilik” konulu konferans verdi.

Necatibey Eğitim Fakültesi Konferans salonunda, Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kâzım CEYLAN tarafından “Bir Medeniyet Hareketi Olarak Ahilik konulu bir konferans verildi.

Düzenlenen konferansa, Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih SATIL, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bayram ŞAHİN, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sinan ERGÜVEN, BSO Genel Sekreteri, Dursunbey Yörükler Derneği Başkanı Ömer ÇANDIR, Necatibey Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kâzım CEYLAN konuşmasında; Ahiliğin 12. ve 13'üncü yüzyıllarda Anadolu’da siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, dini, askeri alana etki etmiş muhteşem bir sistem olduğunu vurguladı. CEYLAN, Ahiliğin sadece bir esnaf teşkilatı olmadığını, bir medeniyet hareketi, bir devlet felsefesi, bir hayat felsefesi, dünyevi ve uhrevi bir sistemi içerdiğini dile getirdi. Ertuğrul Gazi'nin 1230'lu yıllarda Kırşehir bölgesine gelerek Ahilik teşkilatının önderi Ahi Evran ve Şeyh Edebali ile tanıştığını anlatan CEYLAN, burada ‘Cihan Devleti’nin’ temellerini attıklarını kaydetti.

Ceylan konuşmasında ayrıca,

Ahilerin kurdukları sistemle Müslüman Türk’ün bir meslek sahibi olduğunu, insanları eğiterek Selçuklu ve Osmanlı insan alt yapısını oluşturduklarını, Osmanlı ilk askeri teşkilâtlanmasını ahilerin oluşturduklarını, Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı’nın Cihan Devleti olmasında ahilerin öncü olduklarını belirtti.

Konferans sonunda, Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih SATIL, Kâzım CEYLAN’a plaket ve teşekkür belgesi takdim etti. Necatibey Eğitim Fakültesi eski mezunlarından olan Ceylan, mezun olduktan 42 yıl sonra sınıf arkadaşları ve dostlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.